Nederlandse banken hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan een stille betaalrevolutie: Instant Payments

Een ‘Instant Payment’ is een overboeking in euro, waarbij het bedrag binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger staat. Dit gebeurt op elk moment van de dag en alle dagen van het jaar, ook als de ontvanger een betaalrekening heeft bij een andere bank dan de verzender.

In het voorjaar van 2019 worden Instant Payments geleidelijk ingevoerd door de deelnemers van het eerste uur: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab. Na invoering zal het gebruik van Instant Payments snel toenemen. Daarmee worden ze vanzelf de gangbare manier van overboeken, ‘het nieuwe normaal’.

Voor mobiel bankieren en internetbankieren

Vanaf de start in 2019 kunnen alle betaalrekeningen van de deelnemende banken Instant Payments ontvangen, zowel particuliere als zakelijke rekeningen. Instant Payments sluiten aan bij de ontwikkeling van een ‘on-demand’ economie met elektronische diensten die altijd en overal beschikbaar zijn. Iedere bank bepaalt zelf het moment waarop een klant geld op deze snelle manier kan overboeken. Vanaf dat moment worden enkelvoudige overboekingen via mobiel bankieren en internetbankieren tussen de deelnemende banken als Instant Payment verwerkt. Bankklanten zullen merken dat het bedrag van een instant betaling binnen een paar tellen op de betaalrekening van de ontvanger staat. Ze hoeven hier zelf niets voor te doen.

Bedrag onmiddellijk besteedbaar

Bij een Instant Payment wordt het geld binnen enkele seconden bijgeschreven op de rekening van de ontvanger. En de ontvanger kan het ook weer direct besteden, 24 uur per dag, iedere dag van het jaar. Consumenten kunnen met een instant betaling onderling direct afrekenen, bijvoorbeeld voor een tweedehands fiets. Een paar seconden nadat de koper het aankoopbedrag via mobiel bankieren of internetbankieren heeft overgeboekt, ziet de koper of de betaling gelukt is en ziet de verkoper het bedrag op zijn rekening staan. Vervolgens kan de verkoper de fietssleutel met een gerust hart aan de koper overhandigen. Niemand hoeft hiervoor meer met cash over straat.

Aansluiting op Europese standaard

In veel EU-landen werken banken aan de introductie van Instant Payments. Diverse banken ondersteunen Instant Payments nu al maar het gebruik is meestal nog beperkt tot consumenten. De Nederlandse implementatie voldoet volledig aan de Europese standaard voor Instant Payments. De banken in Nederland hebben de ambitie om Instant Payments mogelijk te maken voor alle klanten en verwachten dat deze snelle manier van betalen het ‘nieuwe normaal’ wordt.

In Nederland zullen in het begin vooral binnenlandse instant overboekingen plaatsvinden. Het kan per bank verschillen wanneer Instant Payments van en naar andere Europese banken mogelijk zijn. Iedere bank, zowel in Nederland als in Europa, kiest namelijk zelf het moment van aansluiten.

Nieuwe infrastructuur

De banken hebben de handen ineengeslagen en in nauwe samenwerking met De Nederlandsche Bank een compleet nieuwe infrastructuur voor razendsnelle overboekingen ontwikkeld, onder regie van Betaalvereniging Nederland. De infrastructuur is voorbereid op een snelle groei van het aantal instant betalingen en is geschikt om uiteindelijk alle betalingen als Instant Payment af te handelen. Het biedt kansen voor innovatieve betaaltoepassingen.

Sluiten
Woordenlijst bekijken