De G-rekening staat voor geblokkeerde rekening en is alleen te gebruiken om betalingen te doen aan de belastingdienst of aan een onderaannemer

Een G-rekening is een geblokkeerde rekening waarop alleen kan worden bijgeboekt. Afboeken van een G-rekening kan uitsluitend naar andere G-rekeningen of naar het vrijerekeningnummer van de Belastingdienst. Een G-rekening bevat altijd de cijfers 099 op de 9e t/m 11e positie van de IBAN (de eerste drie posities direct na de vierletterige bankcode).

Deze speciale rekeningen worden vooral gebruikt bij het aannemen of uitlenen van werk. De Invorderingswet (IW 1990) stelt namelijk de hoofdaannemer of inlener aansprakelijk wanneer de afdracht van loonheffingen door onderaannemers of uitleners niet gebeurt. Door dit deel van de kosten van een onderaannemer of uitleners op een G-rekening te storten, dekt de hoofdaannemer of inlener dit risico af, terwijl de onderaannemer of uitlener vanuit deze rekening aan zijn afdrachtsverplichting voor loonheffing kan voldoen.

Werkafspraken

Betaaldienstverleners in het SEPA-gebied kunnen G-rekeningen aanbieden en moeten zich schriftelijk conformeren aan de werkafspraken tussen de Belastingdienst en de Betaalvereniging. In de onderstaande BIC-tabel voor de G-rekening staan alle betaaldienstverleners die zich reeds aan deze werkafspraken hebben geconformeerd. Sinds 1 januari 2016 mogen uitsluitend de betaaldienstverleners in deze tabel betalingen tussen G-rekeningen uitvoeren.

BIC-tabel van G-rekeninghoudende betaaldienstverleners

Bijgewerkt op 27 januari 2016.

Download deze tabel als Excel-bestand…

Bank id. BIC Naam bank
ABNA ABNANL2A ABN AMRO
BNGH BNGHNL2G BANK NEDERLANDSE GEMEENTEN
BNPA BNPANL2A BNP PARIBAS
BOFA BOFANLNX BANK OF AMERICA
COBA COBANL2X COMMERZBANK
DEUT DEUTNL2A DEUTSCHE BANK
DEUT DEUTNL2N DEUTSCHE BANK
FVLB FVLBNL22 VAN LANSCHOT
INGB INGBNL2A ING
KRED KREDNL2X KBC NEDERLAND
RABO RABONL2U RABOBANK
RBRB RBRBNL21 REGIOBANK
SOGE SOGENL2A SOCIETE GENERALE
SNSB SNSBNL2A SNS

Meer informatie over G-rekeningen vindt u op de website van de Belastingdienst.

Naar belastingdienst.nl