Blockchain-technologie heeft in korte tijd een belangrijke plaats veroverd op de innovatie-agenda van financiële instellingen over de hele wereld

Blockchain-technologie is een gedistribueerde database die een lijst bijhoudt van data die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen. Blockchain kan grote gevolgen hebben voor de bestaande infrastructuur voor het betalingsverkeer.

De Betaalvereniging volgt de ontwikkelingen daarom met veel interesse. Om beter te begrijpen welke kansen, mogelijkheden en veranderingen blockchain-technologie aan het betalingsverkeer kan bijdragen, onderzoeken ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Betaalvereniging Nederland gezamenlijk de toepasbaarheid van deze technologie.

De Nederlandsche Bank is als waarnemer bij het onderzoek betrokken. Uiteindelijk komt dit onderzoek alle leden van de Betaalvereniging ten goede.

Praktische ervaring

Aan de hand van praktische ervaring verwerven de deelnemers aan het onderzoek kennis van de technologie en de implementaties die daarvan op de markt zijn. Met deze inzichten brengen ze in kaart hoe het betalingsverkeer via blockchains zou kunnen worden ingericht. Ze onderzoeken onder meer of en hoe de waarborgen, mogelijkheden en verwerkingsprestaties van de huidige infrastructuur met deze nieuwe technologie kunnen worden geëvenaard.

Efficiency

Andere onderwerpen in het onderzoek zijn in hoeverre blockchains de efficiency verder kunnen verhogen en welke nieuwe toepassingen er binnen handbereik komen. Ook wordt onderzocht of de veiligheid en integriteit van de bestaande systemen kan worden overtroffen. Dankzij deze samenwerking binnen de Betaalvereniging zullen alle leden op termijn de ontwikkelingen en mogelijkheden van blockchains beter op waarde kunnen schatten.

Collectief succes

De gezamenlijk studie naar blockchain-technologie past binnen de Nederlandse traditie van samenwerking in het betalingsverkeer. De compacte schaal van de Nederlandse bankensector en het sterk ontwikkelde betalingsverkeer, leiden ertoe dat innovaties in deze markt in korte tijd tot een collectief succes kunnen uitgroeien.

Sluiten
Woordenlijst bekijken