Proef voor reizen met betaalkaart in het OV

Bron: Betaalvereniging Nederland

Vanaf eind januari kunnen treinreizigers die zich daarvoor hebben aangemeld, gedurende zes maanden tussen Leiden en Den Haag in- en uitchecken bij de NS met hun contactloze bankpas of creditcard.

Contactloze bankpassen en creditcards

Deelnemers kunnen reizen met een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of met een contactloze creditcard van Mastercard of VISA, uitgegeven door ICS (International Card Services). Deze beperking geldt alleen tijdens de proef.

De kaartgegevens van deelnemers staan op een ‘witte lijst’ in de contactloze kaartscanners op de diverse stations. De verwerking van de benodigde persoons- en kaartgegevens van testreizigers gebeurt met grote zorgvuldigheid.

Alleen reizigers die zich met hun betaalkaart hebben aangemeld, kunnen daarmee reizen op het proeftraject tussen Leiden en Den Haag. Bij een toekomstige landelijke invoering kan in beginsel iedereen direct met een contactloze betaalkaart reizen in het OV.

Proeftraject en deelnemers

De proef wordt uitgevoerd op het NS-traject tussen Den Haag HS – Laan van NOI – Leiden en Den Haag Centraal – Laan van NOI – Mariahoeve – Voorschoten – De Vink – Leiden Centraal.

Ongeveer 1000 testreizigers doen mee aan de proef die tot halverwege 2019 duurt. Dat zijn vooral incidentele reizigers die zonder korting reizen. Ze reizen met hun betaalkaart op saldo 2e klas, vol tarief.

Tijdens de proef krijgen deelnemers via een mobiele app – voor iOS of Android – inzicht in de gemaakte reizen en bijbehorende prijzen.

Makkelijker reizen met een betaalkaart

Reizen met een contactloze betaalkaart (bankpas of creditcard) is een logische en laagdrempelige keuze en biedt vooral gemak aan de OV-reiziger. Deze hoeft geen aparte OV-chipkaart aan te schaffen, vooraf saldo te laden of een los kaartje te kopen. De betaalkaart van de klant vervangt tijdens de proef de bekende OV-chipkaart: reizigers checken in en uit bij de NS-poortjes met hun betaalkaart zoals zij gewend zijn.

Deelnemers reizen met hun betaalkaart op saldo 2e klas, vol tarief. Gemaakte reiskosten worden na de reisdag ’s nachts verwerkt en afgeschreven via de eigen bank of ICS. Dit werkt dus anders dan bij contactloos betalen aan de kassa waarbij het af te rekenen bedrag direct van de rekening wordt afgeschreven.

Tijdens de proef is per station tussen Leiden en Den Haag minstens één poortje of paaltje geschikt voor reizen met de betaalkaart. Deze zijn herkenbaar aan het ‘contactloos betalen logo’.

Doel van de proef

Om in de toekomst reizen in het OV met de betaalkaart in het hele land mogelijk te maken, zijn ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken. Daarom wordt in deze proef de techniek eerst zorgvuldig getest.

Voor het in- en uitchecken met een betaalkaart wordt gebruik gemaakt van de contactloze EMV-technologie van Mastercard en VISA.

Tijdens de proef worden de ervaringen van reizigers onderzocht door middel van enquêtes, een forum en een kwantitatief onderzoek. Hiermee kunnen eventuele verbeteringen in de evaluatie worden meegenomen.

Brede samenwerking

De OV-bedrijven werken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink aan nieuwe manieren van betalen in het OV, zoals betalen via een barcode. Deze proef op het NS-traject Den Haag – Leiden is een onderdeel van dit innovatieprogramma en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen banken, creditcardverstrekker ICS, Translink en de gezamenlijke OV-bedrijven.

Recente nieuwsberichten

Sluiten
Woordenlijst bekijken