Overboeken

Een (Europese) overboeking of overschrijving is een onherroepelijke betaling waarbij opdracht wordt gegeven aan een bank om geld van een eigen rekening over te maken naar een andere rekening.

Foto: Online betalen

Een (Europese) overboeking of overschrijving is een onherroepelijke betaling waarbij opdracht aan een bank of betaalinstelling wordt gegeven om geld van een eigen bankrekening naar een andere bankrekening (IBAN) over te maken.

De overboeking wordt uitgevoerd op basis van de Europese standaard van de SEPA Credit Transfer (SCT).

Voordeel hiervan is dat er altijd op uniforme wijze betaald wordt. Hierdoor is er geen verschil tussen binnenlandse en grensoverschrijdende overboekingen in euro’s.

Het gebruik van IBAN-rekeningnummers is verplicht. Ook bij binnenlandse overboekingen. Het opgegeven van het juiste IBAN van de begunstigde is dus zeer belangrijk bij de opdrachtverstrekking.

Voor de Europese overboeking worden echter in de markt wel verschillende commerciële namen gehanteerd, zoals SEPA overschrijving of Eurobetaling.

Opdracht tot uitvoering van een (Europese) overboeking kan bij de meeste banken via online bankieren gegeven worden. Ook zijn er banken die (ook) overschrijvingsformulieren hanteren. Dit kan echter per bank verschillen. Meer informatie over de wijze van opdrachtverstrekking is daarom het best bij de eigen bank op te vragen.

Stappenplan voor bedrijven

Het stappenplan beschrijft wat een bedrijf moet doen om de Europese overboeking (al dan niet voor batchbetalingen) te gebruiken. De richtlijnen voor het gebruik van het XML-formaat en specifieke mogelijkheden om bij de aanlevering gebruik te kunnen maken van ‘hashing’ staat beschreven in het Guidance document “hashing“.