Instant Payments; makkelijk en snel betalen. Altijd en overal.

1-marktplaatsDe Nederlandse bankensector werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe infrastructuur voor real-time betalingen (Instant Payments). Met Instant Payments wordt een overboeking onmiddellijk bijgeschreven op de bankrekening van de begunstigde, zodat deze het geld binnen enkele seconden beschikbaar heeft. Ook als deze bij een andere bank zit.

Deze nieuwe infrastructuur zal continu beschikbaar zijn, 24 uur per dag, 7 dagen per week, dus ook in het weekend en op feestdagen.

Ontwikkeling in volle gang

De ontwikkeling van de infrastructuur die Instant Payments mogelijk moet maken is voortvarend opgepakt. De eerste fase, het ontwerp, is afgerond en de bouw is gestart. De bouw loopt door tot in de eerste helft van 2018, en vanaf medio 2018 zal er (end-to-end) getest worden. Gevolgd door een pilot begin 2019 waarbij Instant Payments in de praktijk zal worden getoetst. In mei 2019 start de brede uitrol waarbij in principe alle betaaldienstaanbieders deze infrastructuur kunnen uitnutten. Vanaf dat moment kunnen zij Instant Payments diensten aan hun klanten aanbieden. De grotere Nederlandse banken zullen in elk geval Instant Payments gaan aanbieden via mobiel- en/of internetbankieren en regelen dat hun bankrekeningen bereikbaar zijn voor Instant Payments afkomstig van anderen.

Europese ontwikkelingen

Ook Europa werkt aan de introductie van Instant Payments. De European Payments Council (EPC) publiceerde het ‘SEPA Instant Credit Transfer Scheme Rulebook’ in november 2016. Dit Rulebook is de standaard voor alle Instant Payments betalingen in Euro. Nederland doet hier aan mee, zodat Instant Payments naar andere landen in Europa mogelijk worden. Deelname door betaaldienstverleners aan dit nieuwe Rulebook is echter vrijwillig.

Sneller, hoger en meer

De Nederlandse sector wil de transacties snel (binnen 5 seconden) verwerken en hanteert geen bedrag grens. De Europese norm ligt lager met een snelheid van 10 seconden respectievelijk een bedrag grens van € 15.000. Naar verwachting zullen er steeds meer nieuwe toepassingsgebieden voor Instant Payments ontdekt worden en zal het gebruik van de nieuwe infrastructuur snel groeien, waardoor Instant Payments vanzelf de nieuwe norm voor het betalingsverkeer wordt.

4-bloemenveiling

Meer weten?

Kom naar de informatiesessie op 3 of 4 oktober 2017 van 14.00 – 17.00 uur in het Planetarium Meeting Center in Amsterdam! Meld u aan via onderstaande button.

Aanmelden

De Nederlandse Requirements voor Instant Payments kunt u via e-mail aanvragen.

Op de website van de EPC (europeanpaymentscouncil.eu) vindt u meer informatie over het SEPA Instant Credit Transfer Scheme en de ontwikkelingen in Europa.