Begin 2018 zijn de banken in Nederland overeengekomen het gebruik van het betalingskenmerk makkelijker te maken

De wijze waarop online aangeleverde Acceptgirobetalingen worden verwerkt, gaat veranderen. Acceptgirobetalingen die via internetbankieren en mobiel bankieren worden ingevoerd, worden normale overboekingen.
In de loop van 2018 gaan de banken de Acceptgirobetalingen die de betalers via internet-bankieren of mobiel bankieren invoeren (of scannen) als normale (Europese) overboekingen (SEPA Credit Transfer, SCT) verwerken. De betalers kunnen daarbij nog steeds een betalings-kenmerk opgeven.

Papieren Acceptgiroformulieren – die nog worden ondertekend en naar de bank worden gestuurd – blijven als Acceptgirotransactie gekenmerkt en verwerkt worden.

Deze wijziging heeft een aantal gevolgen

 • Het Acceptgiro betalingskenmerk – dat altijd op een Acceptgiro staat vermeld en door de Acceptgiroverspreider wordt gebruikt om de betaling in zijn administratie te boeken – kan voortaan ook bij een normale (Europese) overboeking (SCT) gebruikt worden.
 • Het Acceptgiro betalingskenmerk wordt – doordat het nu breder gebruikt kan gaan worden – voortaan ‘NL-betalingskenmerk’ (Nederlands betalingskenmerk) genoemd.
 • Een crediteur hoeft geen Acceptgirocontract te hebben om het NL-betalingskenmerk te vermelden op zijn facturen.
 • Een crediteur heeft dus alleen nog een Acceptgirocontract nodig als hij (ook) papieren Acceptgiroformulieren wil versturen.
 • Het gebruik van het NL-betalingskenmerk zorgt voor een verbetering van de verwerking van de binnenkomende betalingen in de administratie van de crediteur.
 • De crediteur krijgt deze betalingen per transactie bijgeschreven en dus niet meer gecomprimeerd in één bijschrijving.
 • Voor papieren Acceptgirobetalingen verandert er niets. Deze blijven op de bekende wijze verwerkt en bijgeboekt worden. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw bank.
 • Door deze wijzigingen kan een crediteur eenvoudig zien wie er nog met een papieren Acceptgiro betaalt en kan hij desgewenst deze betalers benaderen en stimuleren om op andere wijze te betalen.
 • Als bij een betaling via internetbankieren of mobiel banken een NL-betalingskenmerk wordt ingevoerd, wordt dit gecontroleerd op juistheid zodat alleen een correct NL-betalingskenmerk als ‘structured remittance information’ in de transactie wordt meegegeven aan de ontvanger. Blijkt het NL-betalingskenmerk onjuist te zijn, dan wordt dit in de omschrijving (‘unstructured remittance information’) meegegeven.
 • Klik hier voor de specificaties van het NL-betalingskenmerk
 • Ook kan bij een Europese overboeking een internationaal (ISO-) betalingskenmerk vermeld worden. Klik hier voor meer informatie.

Implementatiedatum banken

 

Hieronder vindt u een overzicht van wanneer de banken online ingevoerde Acceptgirobetalingen als normale overboekingen gaan verwerken.

Bank Inkomende betalingen Uitgaande betalingen
ABN AMRO Reeds ingevoerd Reeds ingevoerd
Achmea n.v.t. n.v.t.
Aegon
Amsterdam Trade Bank
ASN Bank Oktober 2018 Oktober 2018
Bank of America
BNG
Chaabi du Maroc
BNP Paribas
Bunq
Citco
Citi
Commerzbank
Credit Europe
Delta Lloyd
Demir Halk
Deutsche Bank
F. van Lanschot Bankiers Reeds ingevoerd 4e kwartaal 2018
Garanti Bank
Handelsbanken
HSBC
ICBC
ING Bank Reeds ingevoerd Reeds ingevoerd
InsingerGilissen
KAS
KBC
Knab
Leaseplan Bank
LombardOdier
Mizuho
MUFG
NIBC
NWB
Rabobank Reeds ingevoerd Reeds ingevoerd
Regiobank Oktober 2018 Oktober 2018
SNS Bank Oktober 2018 Oktober 2018
Société Générale
Triodos Bank December 2018 December 2018
Volkswagenbank

Specificaties NL-betalingskenmerk

Sluiten
Woordenlijst bekijken