Een spoedoverboeking is een betaalopdracht waarbij met voorrang door banken een bedrag wordt overgemaakt van de opdrachtgever naar de begunstigde

De begunstigde wordt vervolgens door zijn bank hiervan zo snel mogelijk op de hoogte gesteld. De Nederlandse banken hebben met elkaar afgesproken onder welke voorwaarden spoedbetalingen kunnen plaatsvinden. Rekeninghouders kunnen een spoedbetaling aanvragen tot een door de bank vooraf bepaalde tijd. Het bedrag wordt dan dezelfde werkdag, meestal binnen 1,5 uur, overgemaakt aan de begunstigde.

De Betaalvereniging beheert de afspraken die haar leden onderling en met andere partijen in de markt over spoedbetalingen hebben gemaakt. De spoedoverboeking wordt ook wel Telegiro Nieuwe Stijl (TNS) genoemd.