Pincollecteren zit in de lift

Bron: Easycollect

Donateurs die bij een huis-aan-huis collecte kunnen kiezen tussen pinnen en contant geven, kiezen steeds vaker voor de pinpas. Daarbij gaat bijna tweederde van de pindonaties contactloos. Dit blijkt uit de tussentijdse resultaten van 11 goede doelen tijdens de tweejarige pilot met de pincollectebus.

Veilig en anoniem

Steeds meer mensen hebben geen of weinig contant geld in huis. Voor iedereen die toch wil geven, hebben 24 nationale goede doelen in 2017 de handen ineengeslagen en bieden zij een alternatieve betaalmethode. Met de pincollectebus kan zowel contactloos, door insteken van een pinpas als met contant geld aan de deur worden gedoneerd. Doneren met je betaalpas of mobiele telefoon bij de pincollectebus is net zo makkelijk en veilig als elektronisch betalen in de supermarkt. Het enige verschil is dat je als donateur het bedrag zelf kunt bepalen. Het goede doel krijgt geen gegevens over de gever; die blijft anoniem, kan niet worden gebeld en zit achteraf nergens aan vast.

Vaker pinnen en hogere opbrengsten

Niet alleen wordt er steeds vaker voor de pinpas gekozen, ook de opbrengsten zijn hoger dan in het eerste testjaar. Het aantal donateurs dat in het tweede testjaar de pinpas verkiest boven een cashdonatie is met ruim 10 procent gegroeid ten opzichte van het eerste jaar. Hiermee gebeurt bij collecte aan huis inmiddels 27 procent van de donaties met de betaalpas of mobiele telefoon. De gemiddelde pinopbrengst per pinbus bij dezelfde goede doelen vertoont een groei van 18 procent. Per pinbus wordt gemiddeld ruim 48 euro gepind. Het totale aantal donaties per pinbus is in 2018 gestegen met 13 procent. De gemiddelde pindonatie bij een pincollectebus is 3,94 euro.

500 roulerende pinbussen

De pincollectebus is een initiatief van start-up Easycollect Services, Stichting Collecteplan, CCV Nederland en 24 participerende goede doelen. 500 pinbussen worden na elke collecteweek doorgegeven aan een volgend collecterend fonds. Zo blijven de kosten beperkt en worden de bussen zo breed mogelijk ingezet.

Recente nieuwsberichten

Sluiten
Woordenlijst bekijken