Zo is contactloos betalen goed beveiligd…

Bron: Betaalvereniging Nederland

De Consumentenbond meldt dat banken niet altijd juist uitleggen of en wanneer de betaalpas bij een contactloze betaling in de betaalautomaat gestoken moet worden. Hieronder zetten we alle beveiligingsmaatregelen voor contactloos betalen met een betaalpas op een rijtje.

 • Contactloos betalen met een contactloze betaalpas is alleen mogelijk in combinatie met een contactloze betaalautomaat. Contactloze betaalpassen en betaalautomaten kun je herkennen aan het speciale symbool voor contactloos betalen, zoals hierboven getoond (een soort WiFi-teken).
 • Contactloos zakkenrollen is in Nederland nog nooit voorgekomen. Mocht het toch gebeuren, dan vergoedt je bank alle schade.

Meer actuele uitleg over de veiligheid van contactloos betalen op PIN.NL.

Limieten:

 • Bij bedragen boven 25 euro moet de pincode altijd worden ingetikt. Scherm die goed af.
 • Bij bedragen tot en met 25 euro is een pincode meestal niet nodig. Die kan dan ook niet door een ander worden afgekeken.
 • Wanneer je achter elkaar kleine bedragen zonder pincode contactloos betaalt en al die bedragen bij elkaar opgeteld overschrijden de 50 euro, dan moet je alsnog de pinpas in de automaat steken en de pincode intikken. Deze limiet geldt voor onbepaalde tijd, dus ook als de betalingen zonder pincode over meerdere dagen gespreid zijn.
 • Meestal hoef je de betaalpas dus niet in de betaalautomaat te steken, ook niet bij grote bedragen boven de 25 of 50 euro.
 • Sommige banken hebben daglimieten voor contactloos betalen ingesteld. Als je dan op één dag bijvoorbeeld meer dan 250 euro contactloos betaalt, moet je de betaalpas alsnog in de automaat steken en je pincode invoeren. Daglimieten kunnen per bank verschillen en kunnen soms door de pashouder zelf worden ingesteld, via internet- of mobiel bankieren.

Overige beperkingen:

 • Een contactloze betaling is alleen mogelijk als de betaalpas op minder dan vijf centimeter afstand van de betaalautomaat wordt gehouden.
 • Wanneer een contactloze betaalpas samen met andere contactloze passen is opgeborgen (zoals een OV-chipkaart, toegangspas of andere contactloze betaalpas), is het zeer onwaarschijnlijk dat daarmee ongemerkt contactloos kan worden betaald. Een betaalautomaat raakt dan in de war van alle signalen van de verschillende contactloze passen.
 • Scherm je pincode goed af bij het intikken en berg je betaalpas altijd veilig op. Stop hem niet in een achterzak of borstzak, niet in een jaszak, niet in een open tas en niet in een buitenvak van een tas.
 • Nadat een pincode op een werkende betaal- of geldautomaat is ingetikt, kun je die met een compacte, onopvallende infraroodcamera niet van het toetsenbord aflezen. De elektronica onder het toetsenbord geeft al zoveel warmte af dat alle toetsen daardoor fel oplichten op een infraroodbeeld en je de afzonderlijke toetsaanslagen niet meer kunt herkennen.
 • Zodra je je betaalpas als gestolen of verloren bij je bank aanmeldt, kan een ander er niet meer mee betalen, ook niet contactloos en ook niet mét pincode.

Hoge pakkans:

 • Een contactloze betaalautomaat kan alleen aangevraagd en gebruikt worden als de aanvrager ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en een betaalrekening heeft. Betalingen worden op zijn vroegst de volgende werkdag op die betaalrekening bijgeschreven. De pakkans bij misbruik van de automaat is daardoor hoog.

Recente nieuwsberichten

Sluiten
Woordenlijst bekijken